Colourclass Lofoten

Kompletní pracovní postup krajinářské fotografie od plánování až po hotový výtisk.

Tématem šestidílné série filmů je celý pracovní postup krajinářské fotografie. Zvláštní důraz je kladen na problematiku barev a jejich správy.

Seriál naleznete na adrese www.eizo.academy

Colourclass Lofoten

Jednotlivé díly se věnují následujícím tématům:

Část 1:  Výběr vybavení a příjezd
Část 2:  Výběr lokací a užitečné aplikace
Část 3:  Histogram. Využití přechodových a šedých filtrů
Část 4:  „Analýza lokace“ – Jak velkolepou krajinu přenést na působivou fotografii
Část 5:  Kalibrace fotoaparátu. Monitory a kalibrace monitoru
Část 6:  Tiskové profily, profily ICC. Papíry, nastavení tiskárny a tisk

Účinkující

Neustávající lofotský soumrak

Christian Ohlig, fotograf a expert na správu barev u výrobce monitorů EIZO, a Serdar Ugurlu, znalec lofotského souostroví, krajinářský fotograf a mentor společnosti PhotoTours4U, se při natáčení seriálu vypravili na norské Lofoty, aby zachytili jedinečnou hru světel v těchto severských končinách.

Očekávání mimořádných světelných úkazů na úchvatných lokacích se naplnilo a díky tomu může série Colourclass Lofoten nabídnout nejen velké množství fotografických znalostí, ale také zajímavou podívanou cestovatelům. Christiana Ohliga a Serdara Ugurla doprovázel filmový štáb hunderteins, jemuž se podařilo zachytit fantastickou krajinu v pohybu.

Lokace

Úchvatná krajina

Poloha sahající až 300 kilometrů za severní polární kruh umožňuje zažít na Lofotských ostrovech po několik týdnů „trvalý soumrak“. Ten se vyznačuje hodiny trvající úchvatnou zlatou září dopadající šikmo na zemský povrch. Slunce ani po svém západu zcela nezmizí, ale zůstane víceméně těsně za obzorem. Během těchto „nočních“ hodin se celá krajina ponoří do zlatě, červeně a modře zbarveného světla. Výjimečné barvy vytvářejí dokonalé podmínky pro krajinářskou fotografii.

Vybavení

Kompletní postup zpracování snímků až po tisk přímo na místě

Pro dokumentaci úplného postupu od plánování až po hotový výtisk byla do Norska dovezena celá „digitální temná komora“ zahrnující monitory EIZO ColorEdge, výkonnou pracovní stanici PixelStation značky PixelComputer, tiskárnu Epson SC-P800 formátu A2 a také množství špičkových uměleckých papírů ILFORD.

Firma EIZO spolupracovala při přípravě kurzu Colourclass Lofoten s četnými partnery z oboru fotografie. Za významnou podporu děkujeme firmám datacolor, EPSON, f-stop gear, Fujifilm, Gitzo, Haida, ILFORD, a PixelComputer.

Ke stažení
  • Icon-PDF