Colourclass

Německý fotografický instruktor Alexander Heinrichs navazuje na seriál „Colourclass Lofoten“ zveřejněný společností EIZO v roce 2018 a v novém kurzu „Colourclass Namibia“ vysvětluje základy panoramatické fotografie, astrofotografie a fotografování divoké přírody. Jelikož moderní fotoaparáty stojí i za rostoucí oblibou filmování, kameraman Stephan Klein přidává tipy ohledně časosběrného snímání, vyprávění příběhů a postprodukce. A stranou nesmí v kurzech Colourclass zůstat samozřejmě ani otázka barev. Odborník na správu barev Christian Ohlig ze společnosti EIZO vysvětluje nastavení barev ve fotoaparátu a v programu na zpracování snímků, kalibrační cíle a obrazovkové korektury před tiskem v externích fotografických laboratořích.

Colourclass Namibia

Témata jednotlivých částí:

Část 1:  Příjezd a naše vybavení
Část 2:  Základy panoramatické fotografie
Část 3:  Základy astronomické fotografie
Část 4:  Základy časosběrné fotografie
Část 5:  Nejdůležitější tipy pro fotografování divoké přírody
Část 6:  Tipy pro fotografování na safari
Část 7: Tipy na používání autofokusu u rychlých zvířat
Část 8: Filmové vyprávění příběhů
Část 9: Nastavení barev: fotoaparát, software a kalibrační cíle
Část 10: Tipy k postprodukci videa
Část 11: Obrazovkové korektury před tiskem ve fotografické laboratoři

Účinkující

Fotograf a fotografický instruktor Alexander Heinrichs, fotograf a odborník na správu barev Christian Ohlig ze společnosti EIZO a kameraman Stephan Klein se kvůli natáčení seriálu vypravili do Namibie.

Cestováním úchvatnou zemí jihozápadní Afriky strávili dva týdny naplněné dobrodružstvím. A jejich vysoká očekávání se naplnila.

Lokace

Namibie má fotografům opravdu co nabídnout: rozličné pouště zbarvené od sytě červené po světle žlutou, pusté stepi, krajiny porostlé bujnými travinami a rudá skaliska jakoby pocházející ze sci-fi filmů utvářejí dramatický kontrast k převážně sytě modré obloze. Zanedbatelné světelné znečištění navíc činí z Namibie dokonalé místo pro astronomickou fotografii. Neméně úchvatný je namibijský zvířecí svět, který lze obdivovat v mnohých národních parcích a rezervacích. Na četných místech jsou dosud patrné stopy německé koloniální minulosti, což z Namibie činí ideální stát pro cestovatele, kteří Afriku teprve začínají objevovat.

Vybavení

Filmující fotografové, fotografující filmaři, fotografie a filmy – hranice vizuálního umění stále více splývají. Celý filmový a fotografický materiál projektu byl pořízen fotoaparáty Sony řady α.

Firma EIZO spolupracovala při přípravě seriálu „Colourclass Namibia“ s četnými partnery z oboru fotografie. Děkujeme společnostem Adobe, Epidemic Sound, f-stop gear, G-Technology, Gunther Wegner, Haida, Novoflex, Ricoh, SanDisk, Sony a Whitewall za vydatnou podporu.

Kromě toho měl tým k dispozici prototyp nového monitoru ColorEdge CS2740 značky EIZO, jehož robustnost řádně prověřil na 2 400 kilometrech převážně kamenitých cest.